Porządna praktyka higieniczna jest istotna
Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety albo dotknięciu zwierząt, częste sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a także dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna zakłada jeszcze noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie specjalności żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne umożliwiają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP zapewniają, że procesy są ściśle nadzorowane i że towary są wytwarzane zgodnie z przepisami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu uniemożliwianie i redukowanie skutków zabrudzenia żywności i towarów. dobre praktyki higieniczne